Arbejdsbuk

Skrevet af Stig Hansen – Håndværker • Indhold opdateret: 23/1 2023
Vi anbefaler de bedste produkter fra troværdige shops og modtager kommission, hvis du køber.

En arbejdsbuk er et multifunktionelt arbejdsredskab som afhængig af formålet kan fungere som skammel, trappestige eller ministillads. Den kan både bruges til at stå på for at nå højere arbejdsområder, eller ved brug af to arbejdsbukket, til at understøtte planker, plader og andre længere produkter.

Arbejdsbuk

Alle arbejdsbukke

Alt du skal vide om arbejdsbukke

Arbejdsbuk i træ, stål eller aluminium

Arbejdsbukke findes i mange forskellige afskygninger. De fleste er lave og meget stabile, og minder mest om en klassisk skammel. De er velegnede til at nå lidt højere op end man normalt kan nå, men uden at man har brug for en stige eller en trappestige.

Nogen arbejdsbukke er højere og velegnede til at erstatte en trappestige, eller til at fungere som et godt underlag, hvis man skal afkorte lægter,  lister, brædder eller træplader. I så fald er det fordelagtigt at have to arbejdsbukke til at understøtte materiale som skal saves eller skæres til.

En arbejdsbuk giver en god skærekomfort når den benyttes som en arbejdsflade, så du kan have lægter eller planker i den højde som er mest komfortabel for dig at arbejde i.

Hvordan er en arbejdsbuk opbygget?

Arbejdsbukken er i næsten alle tilfælde foldbar. I praksis kan benene foldes sammen, så det er let at stille bukken bag et skab, opbevare den under en seng, eller hænge den op på et beslag på væggen. Når benene er foldet sammen fylder bukken ikke særlig meget.

Arbejdsbukken har to sider som sammen med en platform på toppen minder om en pyramide. Det er det som gør at den har en dobbelt funktion, som lille trappe eller skammel og samtidig som underlag fro hvad man måtte have brug for at få hævet over jorden. Ofte er arbejdet lettere når man arbejder i en højde hvor man kan stå op mens man skærer, saver, maler eller snitter. De fleste maskiner vi bruger i værkstedet er trods alt lettest at håndtere effektivt i ordentlig arbejdshøjde.

Pris? – Hvad koster en arbejdsbuk?

Det er kun professionelle håndværkere, som ikke overraskes af hvad en ordentlig solid arbejdsbuk i god kvalitet koster. Hvis man er vant til at købe interiør til sin bolig og værksted i et billigt byggemarked, så er vores store udvalg af bukke bestemt ikke prissat i den lave ende. Og sådan er det med professionelle produkter, som kan holde livet ud. Den stabilitet og sikkerhed man får i en ordentlig arbejdsbuk, og den vægt den kan belastes med, gør at man vil glæde sig over investeringen i det lange løb.

 

Fordele ved en arbejdsbuk i aluminium eller stål, frem for træ

Letvægt: Aluminium er et meget let materiale, hvilket gør trinbrikken nem at flytte rundt og manøvrere.

Modstandsdygtig overfor vand: Aluminium er ikke-absorberende, hvilket betyder, at den ikke svulmer eller rådner, hvis den kommer i kontakt med vand. Det gør den velegnet til brug i køkkenet eller i badeværelset.

Rengøring: Aluminium er nemt at tørre af og holde ren.

Holdbar: Aluminium er et robust materiale, der kan holde i mange år, selv med daglig brug.

Æstetik: Aluminium er et lidt mere moderne materiale, der kan give en elegant og tidløs look til rummet.

Her kan arbejdsbukken hjælpe i værkstedet eller til reparationer og håndværk

En arbejdsbuk bruges på mange måder i et værksted. Her er nogle eksempler:

  • Til at nå højere hylder eller reoler: Brug arbejdsbukken til at nå værktøj, materialer eller andre genstande, der er placeret højt oppe.
  • Som ekstra arbejdsplads: Brug en arbejdsbuk som et ekstra bord eller arbejdsplads, når du skal lave reparationer eller andre projekter.
  • Til at male eller tapetsere: Brug arbejdsbukken til at nå højere vægge eller lofter, når du skal male eller tapetsere.
  • Til at installere eller reparere elektriske installationer: Brug din arbejdsbuk til at nå strømstik eller andre elektriske installationer, der er placeret højt oppe.
  • Til at arbejde på overflader: Brug arbejdsbukken til at arbejde på overflader, der er placeret højt oppe, såsom ventilationskanaler, loft eller køleskab.

Ofte stillede spørgsmål om arbejdsbukke

Den helt klassiske arbejdsbuk har et enkelt eller to trin, og så en solid platform øverst.
Der findes dog arbejdsbukke med flere og helt op til 5-6 trin op til platformen

En arbejdsbuk er et arbejdsredskab, som kan minde om en skammel.
Typisk har den to lige lange ben som sammen med en platform øverst gør den stabil og god at arbejde ved

Scroll to Top