Foldestillads

Skrevet af Stig Hansen – Håndværker • Indhold opdateret: 23/1 2023
Vi anbefaler de bedste produkter fra troværdige shops og modtager kommission, hvis du køber.

Et foldestillads er et let og foldbart stillads, som er let at transportere, opsætte og adskille selv, uden brug af specialværktøj eller professionel træning. Det giver mulighed for at arbejde i højden både indenfor og udenfor, hvad enten det drejer sig om liftsarbejde i stuen eller murerarbejde på husets facade.

foldestillads

Alle foldestilladser

Alt du skal vide om foldestilladser

 Hvad er et foldestillads

Et foldestillads er en transportabel, sammenklappelig stilladsløsning, der er beregnet til at kunne sættes op og pakkes ned ved simpel håndkraft, uden særlig træning. Det består af to tremmesystemer af aluminium med indbyggede vægplader, som kan foldes sammen for nem opbevaring og transport. Det giver dig mulighed for at etablere og pakke hurtigt og nemt samme sted.

Foldestilladset har ofte justerbare nivelleringsfødder, der hjælper med stabiliteten, og det skal kunne bære normale arbejdsbelastninger i henhold til de relevante regler. I de fleste tilfælde har de dog hjul monteret så de er lettere at flytte rundt på.

Forskel på et foldestillads og et rullestillads

Kært (og  funktionelt) barn har mange navne. Det gælder også foldestilladset, som ofte benævnes rullestillads, når det er påmonteret holdbare og fleksible hjul, så det er lettere at flytte stilladset.
 
Begge typer af stilladser kendetegnes ved at de let kan samles og skilles ad igen, uden specialværktøj. De kan bruges til en lang række opgaver derhjemme, uanset om man skal male facaden, male vinduer, reparere skader, eller mure op. Arbejdshøjden er basalt set den samme på de to typer af stillads, og den vægt de kan håndtere er også sammenlignelig.
 

Brug det indendørs eller udendørs

Et foldbart stillads er lige brugbart udenfor som indenfor. Inden døre kan det benyttes til at male loft, rense stuk, opsætte gipsplader og meget mere. Udendørs er det særligt funktionelt til facadearbejde på huset, og ved arbejde i nærheden af taget, med større sikkerhed end ved brug af en stige.
 
Da hele pointen med et foldestillads er at alle de enkelte dele (både rammer og platform) er foldbare, kan stilladset let bringes indenfor og monteres der.
 

Foldestilladset har plads til det hele

Sammenlignet med at forsøge at lave sit arbejde fra en stige eller på en anden form for interimistisk platform, har foldestilladset den fordel at der generelt er masser af plads på arbejdsplatformen.
Den øverste platform er rummelig for plan, og har plads til både en selv og det værktøj man har brug for. Det kan være en spand med maling, pensler, malerrulle, murerske eller en borehammer.
 

De konkrete fordele ved et Foldestillads

Et foldestillads har en række fordele, der gør det attraktivt at bruge. Enhver arbejdsopgave som kræver at du kommer op i højden, enten inden eller udenfor, bliver løst meget lettere med et foldestillads.

Mobilitet: Det er nemt at bære og transportere foldestilladset fra sted til sted. Det kan let foldes sammen og gemmes, når den ikke er i brug.

Fleksibilitet: Justerbare nivelleringsfødder giver den bedst mulige platformhøjde under alle omstændigheder, selv hvis overfladen er ujævn.

Lav pris: Et foldestillads er overkommelig og billigere end permanente stilladser, da der normalt ikke kræves specielt udstyr eller materialer til at opstille dem.

Sikkerhed: Det skal kunne bære normal arbejdsbelastning i henhold til relevant lovgivning.

Sikkerhed ved brug af foldestillads

Foldestillader er meget udbredte blandt professionelle håndværkere, som løser mindre opgaver ude hose kunder.
 
Grundet den lette og transportvenlige konstruktion, som de fleste kan finde ud af at sætte op, er foldestilladser dog også blevet meget populære blandt amatørhåndværkere og gør-det-selv folket.
Det er dog vigtigt at væreopmærksom på at de samme regler principielt gælder om du er professionel maler eller murer, eller du bare vil gå i gang med at male dine vinduerammer selv. Der er ikke nogen særlige lempelige regler som gælder for opstilling af stillads derhjemme.
 
Der er derfor god grund til at være opmærksom på Arbejdstilsynets reglement som også gælder for dig. Herunder eksempelvis at:
  • Man må kun opstille fx facadestilladser og murerstilladser som er højere end 3 meter, hvis man har gennemgået en særlig stilladsuddannelse eller fået et anerkendelsesbrev fra Arbejdstilsynet.
  • Når man anvender foldestilladser og rullestilladser, skal man sikre, at de ikke kan vælte. Følg derfor altid fabrikantens brugsanvisning og tjek fx stilladsets maksimale højde og brug af støtteben.
  • Stilladshjul på foldestilladser skal kunne bremses og være sikret mod at falde ud.

Stort udvalg af foldestilladser i Danmark

Heldigvis er foldestilladser så populære i Danmark, at det er en smal sag enten at købe et til privat brug, eller leje dem hos en af de mange udbyder. Hvis du har svært ved at finde et foldestillads, så så vær opmærksom på at de ofte er benævnt et rullestillads.
 

Foldestillads leje

Foldestilladser kan lejes hos mange byggemarkeder eller specialistudlejere på markedet. Mange steder tilbyder levering og afhentning hos dig, men der kan være noget at spare ved at hente selv. Mange almindelige foldestilladser kan ligge i bagagerummet på en stationcar, men ellers er det bare at læsse det på en trailer og køre det hjem selv.
 
 

Ofte stillede spørgsmål om foldestilladser

Et foldestillads er en transportabel, sammenklappelig stilladsløsning, der er beregnet til at kunne sættes op og pakkes ned ved simpel håndkraft, uden særlig træning. Det består af to tremmesystemer med indbyggede vægplader, som kan foldes sammen for nem opbevaring og transport. Det giver dig mulighed for at etablere og pakke hurtigt og nemt samme sted.

Foldestilladset har ofte justerbare nivelleringsfødder, der hjælper med stabiliteten, og det skal kunne bære normale arbejdsbelastninger i henhold til de relevante regler. I de fleste tilfælde har de dog hjul monteret så de er lettere at flytte rundt på.

Den vigtigste fordel ved foldestilladser er deres mobilitet – de kan transporteres overalt let og opsættes uden megen besvær. De er fleksible og kan bruges i forskellige miljøer, da de har justerbare nivelleringsfødder. Et andet pluspunkt ved foldestilladser er den lave pris, og fleksibiliteten, da det typisk ikke kræver specielt udstyr eller materialer til at opstille dem.

Scroll to Top