Hemsestige

Skrevet af Stig Hansen – Håndværker • Indhold opdateret: 29. marts 2024. Vi anbefaler de bedste produkter fra troværdige shops og modtager kommission, hvis du køber.

En hemsestige er en type stige, der er specielt designet til at give adgang til en hems eller loftet i et hus. De er ofte mere kompakte end andre typer stiger, og er derfor nemmere at opbevare, når de ikke er i brug. I artiklen nedenfor udvalget af hemsestiger tager vi et nærmere kig på hemsestigen; på dens funktioner, fordele og ulemper.

Hemsestige

Alle hemsestiger

Alt du skal vide om hemsestiger

Hvad er en hemsestige?

En hemsestige er en type stige, der er specielt designet til at give adgang til at få adgang til hemsen. De er ofte mere kompakte end andre typer stiger, og er derfor nemmere at opbevare, når de ikke er i brug. Hemsestiger er normalt kortere end loftstiger, og har færre trin, hvilket gør dem mindre egnet til højere lofter eller længere afstande.

Hemsestigens materialer

Hemsestiger kan fremstilles i en række forskellige materialer, herunder træ, aluminium og stål.

Træstiger er ofte billigere fx med ubehandlet fyr, men kan være tungere og mindre holdbare end stiger lavet af aluminium eller stål.

Aluminium og stålstiger er ofte lettere og mere holdbare, men kan være dyrere. Vi foretrækker sidstnævnte, da de har mange fordele der blandt andet er med til at skabe en særdeles stærk konstruktion. 

Hemsestige næsten en loftstige og så alligevel ikke:

Forskel fra loftstige: Hemsestigen adskiller sig fra loftstigen ved at være kortere, mindre og nemmere at opbevare. Den er også mindre egnet til højere lofter eller længere afstande, sammenlignet med loftstigen, der er længere og egnet til højere lofter eller længere afstande.

Lidt sikkerhed og tips:

Her er lige et  par hurtige tips da en hemsestige adskiller sig fr en almindelig trappe:

  • Husk skridsikre trin – ikke fedt, olie eller andet glat materiale på trinnene.
  • Overvej brede trin for bedre balance og stabilitet, nu du skal have adgang til en hems.

Hvordan monterer man en hemsestige?

Der er flere måder at montere en hemsestige på, afhængigt af modellen og producenten. Generelt kan man dog følge disse trin for at få en så enkel montage af  en hemsestige som muligt:

  1. Læs instruktionerne fra producent: Før du starter med at montere hemsestigen, er det vigtigt at læse instruktionerne fra producenten for at sikre, at du har det korrekte udstyr og ved, hvordan stigen skal monteres.

  2. Vælg den rigtige placering: Vælg den rigtige plads til at montere stigen. Det er vigtigt at sikre, at stigen er stabil og placeret på et solidt underlag, såsom beton eller murværk.

  3. Marker placeringen: Marker placeringen af stigen ved at bruge et blyant, så du ved, hvor du skal bore hullerne.

  4. Bor huller: Bor hullerne i væggen eller loftet, der passer til de skruer, der følger med stigen. Det er vigtigt at sikre, at hullerne er lavet i det korrekte afstand fra hinanden.

  5. Skru stigen fast: Skru stigen fast ved at bruge de skruer eller bolte, der følger med stigen. Det er vigtigt at sikre, at stigen er fastgjort ordentligt og er stabil.

  6. Test stigen: Test stigen for at sikre, at den er stabil og sikker at bruge, før du begynder at arbejde med den.

Det er vigtigt at følge producentens instruktioner nøje, da metoderne kan variere fra producent til producent. Det er også vigtigt at sikre, at man har det korrekte værktøj til at montere stigen. Det kan være en god idé at søge professionel hjælp fra en tømrer eller lignende, hvis du er usikker på processen.

Ofte stillede spørgsmål om hemsestiger

Højden af en hemsestige kan variere afhængigt af producenten og modellen, og hvor mange trin. Generelt er hemsestiger dog ofte kortere end loftstiger, da de er designet til at give adgang til lavere hemser eller lofter. En typisk hemsestige kan have en højde på mellem 2,5 og 4 meter, men der kan også findes højere eller lavere modeller.

Det er vigtigt at sørge for at have en stige, der passer til den specifikke opgave, man skal udføre, for at undgå at stigen er for høj eller for lav.

En hemsestige og en loftstige er begge typer stiger, der er designet til at give adgang til hemsen eller loftet i et hus. Der er dog nogle forskelle mellem de to typer stiger:

Forskelle:

  • En hemsestige er ofte mere kompakt end en loftstige, og er derfor nemmere at opbevare, når den ikke er i brug.
  • En hemsestige er ofte kortere end en loftstige, hvilket gør den mindre egnet til højere lofter eller hemser.
  • En hemsestige har ofte færre trin end en loftstige, hvilket gør den mindre egnet til længere afstande.

Ligheder:

  • Begge stiger er designet til at give adgang til hemsen eller loftet i et hus.
  • Begge stiger kan bruges til at opbevare ting i hemsen eller loftet.

Så i alt er den største forskel at hemsestigen er kortere, mindre og nemmere at opbevare, mens loftstigen er længere, større og egnet til højere lofter eller længere afstande. Der findes flere modeller, der kan mudre billedet lidt. 

Vi rådgiver og anbefaler, hvad vi betragter som gode tilbud hos butikkerne og forhandlerne, som vi vurderer har et bredt udvalg og leverer høj kvalitet. Vi er desværre ikke klar over de mere administrative issues, der er i selve butikkerne. Så når du har brug for informationer om leveringstid, lager, kunde oprettelse, fri fragt, kontakt e mail, afhentning, status på ordre, varenummer, betalingsmuligheder etc. Så er det butikken i skal have fat i!

Når det kommer til hemsestiger, er både vange tykkelse og dybde vigtige aspekter i forhold til stigens styrke, stabilitet og sikkerhed. En vange er den lodrette eller skrå side af stigen, som trinene eller trinnene er fastgjort til. For hemsestiger, som ofte er designet til at være kompakte og til tider sammenklappelige for at spare plads, er det afgørende, at vangens dimensioner er tilstrækkelige til at håndtere den vægt og brug, de udsættes for.

Vange tykkelse

Vange tykkelse refererer til bredden af stigens sideelementer. En større tykkelse kan øge stigens overordnede styrke og gøre den mere modstandsdygtig overfor bøjninger eller brud ved belastning.

Vangens tykkelse skal være tilpasset stigens forventede belastning og længde. .

Vange dybde

Vange dybde er afstanden fra forsiden til bagsiden af vangen. En større dybde kan bidrage til stigens laterale stabilitet. Dybden er især kritisk for hemsestiger, da de ofte er stejlere og har mindre fodaftryk sammenlignet med traditionelle stiger. En passende vangedybde sikrer, at stigen kan stå sikkert og fast, selv når den bruges til højere niveauer såsom en hems.

Sammenhæng mellem tykkelse og dybde

En afbalanceret kombination af vangens tykkelse og dybde er afgørende for at skabe en hemsestige, der er både stærk og stabil, uden at være unødvendigt tung eller vanskelig at manøvrere.

Scroll to Top