Rullestillads

Skrevet af Stig Hansen – Håndværker • Indhold opdateret: 23/1 2023
Vi anbefaler de bedste produkter fra troværdige shops og modtager kommission, hvis du køber.

Rullestilladset er guds gave til hjemmehåndværkeren som arbejder med gør-det-selv, og har brug for at komme op i højden.
Med et rullestillads kan almindelige mennesker få mulighed for at arbejde sikkert og effektivt i større højder som ellers normalt er forholdt professionelle håndværker med et fastmonteret stillads.

rullestillads

Alle rullestilladser

Alt du skal vide om rullestilladser

Et rullestillads er en let og sikker stilladsløsning, der er beregnet til opstilling hvor der er behov for arbejdsopgaver i en given højde. Det er et fleksibelt alu-stillads, som oftest består af to sektioner, der kan kombineres på forskellige måder for at opnå den ønskede højde. Rullestilladser findes i mange størrelser og bredder, fra 4 meter til 10 meter eller mere.

Derudover har de fleste rullestilladser ekstra montagedæk med lem, som giver mulighed for at udvide stilladset og give ekstra stabilitet. Disse dæk kan justeres individuelt for at skabe det perfekte setup til enhver arbejdsopgave.

De enkelte dele i et rullestillads

Et rullestillads er en type stillads som typisk består af alu-stillads, montagedæk i træ med lem samt sider i aluminium. Det hele holdes sammen med andre komponenter som f.eks. vinkelbeslag, skruer og møtrikker. For at styrke stabiliteten, er der ofte aluminiumslægter som ar monteret diagonalt. Diagonalerne sikre at stilladset ikke bliver vakkelvornt.

Komponenter kan variere afhængigt af producenten og det specifikke stilladssystem, men de fleste rullestilladser har de samme grundlæggende dele.

Derudover kan mange rullestilladser have ekstraudstyr som f.eks. lukkede trapper, platforme eller stiger for at gøre det lettere at nå højderne uden at risikere ulykker.

Et rullestillads kan findes i forskellige størrelser og højder, så man kan vælge den bedste løsning for ens arbejdsopgaver. De fleste rullestilladser har en standardbredde på 135 cm og en standardhøjde på 4-10 meter, men der findes også bredere modeller på op til 305 cm.

Materialer

Opbygningen i aluminium gør rullestilladset let at flytte og transportere, samtidig med at det er meget holdbart og slidstærkt. Tilsvarende gælder pladerne som udgør platforme på hvert enkelt dæk. De er typisk udført i træ, eventuelt med afstivning under. Da der kun benyttes relativt få plader i stilladset, er det ikke et stort problem at træ er tungere, og det har en meget høj slidstyrke sammenlignet med andre materialer.
 

Kendetegn ved et rullestillads: Ekstra kraftige hjul

Rullestilladser adskiller sig fra et traditionel stillads ved at have hjul monteret på hver side af stilladset. i enkelte tilfælde er der kun hjul monteret på den ene side, så stilladset skal løftes i den ene side når det flyttes.
 
Hjulene er typisk meget kraftige, da de både skal kunne klare presset ovenfra, men også flyttes rundt på skiftende underlag, som ikke altid er beton, fliser eller asfalt.
 
Hjulene på et rullestillads kan (og bør altid) låses, når stilladset ikke er under flytning og bliver benyttet til at arbejde på. Gode modeller har normalt solide og slidstærke hjul med en diamter på 125 millimeter eller mere. Det kan dog anbefales at skifte dem ud med endnu større hjul med fx. Ø20 cm hvis du skal bruge stilladset på mere ujævnt underlag som småsten, grus eller græs.
 

Højden på dit rullestillads

Når det handler om at få arbejdet gjort, er det en afgørende beslutning at vælge, hvor højt du har brug for at dit stillads er.
Selv hvis du har en idé om, hvilken arbejdshøjde der vil være tilstrækkelig til dine opgaver, skal du dobbelttjekke ved at se på platformens højde eller ståhøjden – som kan være lidt forskellig fra leverandør til leverandør. Arbejdshøjden er afgørende ved valg mellem forskellige rullestilladser.
 
Som retningslinje ved valg af højde skal du huske, at der generelt set bør være 2 meter plads nok over den øverste platform på de angivne specifikationer. 
 

Arbejdsplatform

Ethvert rullestillads har en eller flere arbejdsplatforme som er der hvor man udøver sit arbejde fra. Som enhver håndværker ved, så er det afgørende at have plads nok til at udføre de opgaver som er grunden til at man har opstillet sit stillads.
 
En platform som er enten for smal eller for kort kan gøre det nærmest umuligt at løse sin arbejdsopgave ordentligt. Det er derfor vigtigt allerede fra start at gøre dig klart hvilke opgaver dit rullestillads skal hjælpe med at udføre. Skal du blot have en malerspand, malerrulle og et par ruller malertape, så stiller det ikke de store krav til platformens størrelse. Drejer det sig om mere seriøst murerarbejde, eller skal der bruges elektriske arbejdsredskaber som kræver modvægt, så skal der mere plads til.

 

Hvad bruger man stilladset til?

Rullestilladser er velegnede til malerarbejde og har mange fordele sammenlignet med en traditionel stige eller andre former for hjælpemidler. Der er både plads til flere spande maling på platformen man arbejder fra, og der er frihed til at male både i højde og i bredde, særligt hvis man har et stillads med god bredde og længde på arbejdsplatformen.
 

Sikkerhed

Sikkerheden ved rullestilladset afhænger både af kvaliteten af det rullestillads man benytter, og hvordan man bruger det i praksis. Stort set alle former for stilladser er underlagt sikkerhedsforskrifter, herunder vejledningen fra Arbejdstilsynet. Men hvis man ikke overholder reglerne kan selv det mest sikre rullestillads ikke garantere imod ulykker.

Du kan leje i stedet for at eje

Rullestilladser er generelt lette at pakke ned og transportere.
De kan pakkes ud og monteres af lægfolk i eget hjem. Derfor er det også meget oplagt at leje et rullestillads i stedet for at købe et. Rullestillads leje tilbydes af mange forskellige byggemarkeder og specialistforhandlere i Danmark.

Smid stilladset på en trailer og du er kørende

I de fleste tilælde kan et rullestillads i nogenlunde normal størrelse være på en normal trailer, så det er muligt at transportere det hjem selv, hvis du låner eller lejer et sted, som ikke leverer.
 
 

Ofte stillede spørgsmål om rullestilladser

Et rullestillads er en let og sikker stilladsløsning, der er beregnet til opstilling hvor der er behov for arbejdsopgaver i en given højde. Det er et fleksibelt alu-stillads, som oftest består af to sektioner, der kan kombineres på forskellige måder for at opnå den ønskede højde. Rullestilladser findes i mange størrelser og bredder, fra 4 meter til 10 meter eller mere.

Derudover har de fleste rullestilladser ekstra montagedæk med lem, som giver mulighed for at udvide stilladset og give ekstra stabilitet. Disse dæk kan justeres individuelt for at skabe det perfekte setup til enhver arbejdsopgave.

Du kan finde de gældende regler og retningslinjer for brug af rullestilladser her:

Generelt skal du være opmærsom på at stilladser over 10,5 meter skal fastgøres til væggen.

 

Scroll to Top