Wienerstige

Skrevet af Stig Hansen – Håndværker • Indhold opdateret: 23/1 2023
Vi anbefaler de bedste produkter fra troværdige shops og modtager kommission, hvis du køber.

Wienerstiger er en unik stige, bestående af to hængslede enkeltstiger. Når den er udfoldet, danner den et A-formet design. En udfordring ved at bruge en wienerstige kan være at få den til at stå stabilt, især på ujævnt underlag. Læs med herunder og se samtidig hvilke wienerstiger vi anbefaler.

wienerstige

Alle wienerstiger

Alt du skal vide om wienerstiger

Hvad er en wienerstige?

En wienerstige er en type stige, som består af to enkeltstiger, hængslet symmetrisk i toppunktet. Når den er udfoldet, danner den et A-formet design, som giver ekstra stabilitet og fleksibilitet i brugen.
Stigen er ofte brugt i bygge- og vedligeholdelsesbranchen, samt i hjemmet.

Hvordan bruges wienerstigen i bygge- og vedligeholdelsesbranchen?

I bygge- og vedligeholdelsesbranchen, kan en wienerstige bruges til mange forskellige formål, herunder:

  • Malerarbejde – Wienerstigen kan bruges som platform til at male lister og stuk i loftet.
  • Elektrikerens arbejde i højden – Wienerstigen kan bruges til at nå elektriske installationer i højden, som ellers ville være svære at komme til, f.eks. lampeudtaget i midten af rummet.
 • Vinduespudsning – Wienerstigen kan bruges til at nå høje vinduer.
 • Gipsarbejde – Wienerstigen kan i kombination med en gipshejs bruges til at nå loftet, så der kan opsættes gipsloft.

En anden fordel ved at bruge wienerstigen er at man kan få adgang til flere vinkler og områder end en traditionel stige. Den kan f.eks. opstilles midt i rummet, hvor andre stiger ofte skal stå lænet op af noget.

Hvordan bruges wienerstigen i hjemmet?

I hjemmet kan en wienerstige bruges til mange forskellige formål, herunder:

 • Rengøring af høje steder: Wienerstigen kan bruges til at nå høje steder i hjemmet, som ellers ville være svære at komme til, såsom vandrette overflader, toppen af skabe, lister i vinduer mv.
 • Opsætning af gardiner og lamper: Wienerstigen kan bruges til at nå høje steder, når man skal opsætte gardiner og lamper.
 • Malerarbejde: Wienerstigen kan bruges til at male i højden, står man selv for malerarbejdet i hjemmet.
 • Opbevaring: Wienerstigen kan bruges til at nå høje steder i skabene eller hylderne, hvor man kan opbevare ting, som man sjældent bruger.

Fordele og ulemper ved wienerstigen

Wienerstigen er bedre egnet til nogle formål end andre. Nedenfor har vi samlet de fordele og ulemper, der kan være ved at købe en wienerstige i forhold til andre typer af stiger:

Fordele ved wienerstigen:

 • Fritstående – en wienerstige behøver ikke at stå op ad en væg, men kan stå stabilt midt i rummet.
 • Fast & stabil – stigens vinkel, A-formen, giver wienerstigen en stabil støtte, hvorfor stigens øverste trin er lige så sikkert som stigens nederste trin.
 • Skridsikre trin – nogle wienerstiger kan have gummibelagte trin, hvilket er en stor fordel for sikkerheden på stigen.
 • Sammenklappelig – en wienerstige kan være et praktisk alternativ til arbejdsplatforme og mindre stilladser, da stigen kan slås sammen, når den ikke er i brug.
 • Tilgængelighed – En wienerstige kan bruges fra begge sider, hvor en almindelig stige kun kan bestiges fra den ene side. Du kan evt. træde op i den ene side og på toppen sætte et ben på hvert at de øverste trin.

Ulemper ved wienerstiger:

 • Begrænset højde – wienerstiger er ikke tilgængelige i de samme højder som f.eks. enkelt- eller klatrestiger.
 • Vægt – en wienerstige består af to enkeltstiger og vejer derfor mere end de fleste andre stiger i tilsvarende højder. Ca. det dobbelte qua dens to identiske sammensatte stiger.
 • Størrelse – en sammenklappet wienerstige fylder også mere end tilsvarende klatrestiger, men den kan slås sammen, så det er kun i bredden.

Wienerstigen til malerarbejdet

En wienerstige kan være et godt valg, når der skal bruges en malerstige indendørs såvel som udendørs. Fordi den er fritstående, kan den flyttes frit rundt i rummet, under udhæng, i carporten eller andre steder, hvor der er trængsel. Stigens A-form tilfører den ekstra stabilitet og fleksibilitet i brugen.

Stigen bør holdes ren for malingklatter og snavs, så sikkerheden altid er i top. Både våde og tørre malerklatter kan være glatte at træde på.

Bruges wienerstigen erhvervsmæssigt, så er det bestemt også vigtigt at holde stigen ren af hensyn til sikkerheden og for at undgå at Arbejdstilsynet dumper stigen ved kontrol.

Wienerstigen i køkkenet

En wienerstige kan være et godt valg, når man skal udføre opgaver i køkkenet, da den er en slags all-round-stige. Med en wienerstige kan man nemt skifte pæren i en lampe, nå de øverste hylder, eller fjerne spindelvæv i hjørnerne.

Wienerstigerne er tilgængelige til fornuftige priser og er nemme at anvende, da de er nemme at folde ud, stille op og folde sammen igen. De er som regel ikke så lange, at de ikke kan gemmes væk under sengen eller i et skab, derfor kaldes wienerstigen ofte for en køkkenstige.

Wienerstigen som dekorativt element i hjemmet

En wienerstige kan bruges som en unik og stilfuld dekoration i hjemmet. Det er specielt de ubehandlede wienerstiger af træ, der er populære som pyntegenstande, da deres naturlige udseende kan tilføje charme og personlighed til ethvert rum.

Du kan søge inspiration på Facebook eller Instagram til, hvordan man kan indrette hjemmet med stiger.

Wienerstigen kan f.eks. bruges som sko- og bogreol, tøjstativ eller som badeværelsesmøbel (håndklædeholder).

Det er også muligt at lade hængeplanter hænge ned fra stigen eller at lægge lyskæder på den for at skabe en hyggelig og unik atmosfære i hjemmet.

Ofte stillede spørgsmål om wienerstiger

Du finder den bedste pris på en wienerstige online, da du her kan se alle relevante tilbud. Du kan også tilmelde din e mail til maillister fra forskellige byggemarkeder og den vej rundt modtag relevante tilbud. Kontakt kundeservice i dit lokale byggemarked, hvis du ønsker et tilbud herfra. Du kan dog også ofte få fri fragt online og helt slippe for at skulle tjekke din e mail eller vente op til 5 hverdage på levering.

En god wienerstige til hjemmet bør have 6 trin. En stige med 6 trin tilsvarer en maks højde på ca. 1,5 til 2 meter. Højden på stigen, uagtet 6 trin eller ej, afhænger af afstanden mellem stigens trin.

En wienerstige har 2 til 15 trin, hvor 6 trin er det nok mest almindelig antal trin på netop denne type af stiger.

En god wienerstige med skridsikre trin er sikker at bruge på både arbejdspladsen og i hjemmet. Du kan evt. benytte dig af skridsikre stigesko, hvis du vil være på den sikre side. Har stigen massive vanger, så er det formentlig en stige af god kvalitet.

En wienerstige må gerne stikke ud af bagagerummet, køber du den i et byggemarked, men udhænget skal være markeret med et hvidt stykke stof. Wienerstiger fås dog også online, hvor du får fri fragt og får den leveret inden 5 hverdage.

En wienerstige købt online leveres med fragtmand. Hvad end du har bestilt en model med 2 eller 6 trin, eller flere antal trin, så vil den typisk blive leveret indenfor 5 hverdage.

Scroll to Top